ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Kalidon Panorama

Είναι φωλιασμένο σε μια ήσυχη πευκόφυτη πλαγιά του χωριού Κοκκάρι. Απέχει μόλις 1χλμ από το κέντρο του χωριού, 500μ από την παραλία Λεμονάκια και κοντά στην παραλία Τσαμαδού.

Το λιμάνι της Σάμου απέχει μόλις 10χλμ. από το ξενοδοχείο, ενώ το αεροδρόμιο απέχει 27χλμ.

Το χωριό Κοκκάρι

Το γραφικό χωριό Κοκκάρι βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Σάμου, 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Σάμου. Το Κοκκάρι χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα ως επίνειο του χωριού Μυτιληνιοί. Σύμφωνα με τον Σαμιώτη μελετητή Επαμεινώνδα Σταματιάδη το όνομά του προήλθε από τον βολβό κρεμμυδιού «κοκκάρι» που καλλιεργούνταν εκτενώς στην περιοχή. Έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκους.

Διάσημο για τα καλοδιατηρημένα παλιά του σπίτια, το μικρό λιμανάκι και τις παρθένες παραλίες (Τσαμαδού, Λεμονάκια και Τσαμπός) που το περιβάλλουν, το Κοκκάρι είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του νησιού. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι η τρίκλιτη, τρούλος βασιλική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός της Σάμου και ένας από τους μεγαλύτερους του Αιγαίου.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ με σημαντικούς μεσογειακούς πολιτισμούς.

Η Σάμος είναι ένα νησί που κυβερνάται από θρύλους και ομορφιά. Είναι το νησί του πατέρα των μαθηματικών, του Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου και του φιλοσόφου Επίκουρου. Είναι το σπίτι της Ήρας και η γη που φιλοξένησε τον Ηρόδοτο και τον Αίσωπο. Σημαντικό κέντρο εμπορίου στο Αιγαίο και μεγάλη ναυτική δύναμη στην αρχαιότητα, ήρθε σε επαφή με σημαντικούς μεσογειακούς πολιτισμούς.

Δεν είναι τυχαίο που ο μεγάλος ιστορικός Ηρόδοτος θεωρούσε τη Σάμο πρώτη μεταξύ όλων των ελληνικών και βαρβαρικών πόλεων. Κέντρο του ιωνικού πολιτισμού, το νησί γνώρισε εποχές απερίγραπτης λαμπρότητας, που παραμένει ακόμα. Ακόμα και σήμερα, η γειτνίασή του με τις μικρασιατικές ακτές κάνει το νησί «γέφυρα» μεταξύ των δύο πολιτισμών, διαφορά που δεν εμπόδισε τη συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των δύο λαών που ζούσαν πέρα από το νερό μεταξύ τους.

Η μυθική γενέτειρα της Ήρας, η Σάμος, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας (κατά τον Ηρόδοτο) στον παραθαλάσσιο οικισμό του Ηραίου, αφιερωμένο αποκλειστικά στη θεά του γάμου και των γυναικών. Από τις 155 γιγαντιαίες στήλες του, μόνο μία στέκεται ακόμα και είναι ενδεικτική της κλίμακας αυτού του τόπου θρησκευτικής λατρείας που περιλαμβάνει ερείπια τουλάχιστον τριών παλαιότερων ναών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Σάμου (Βαθύ)

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη μοναδική συλλογή από ξύλινα αγαλματίδια, μοντέλα πλοίων, έπιπλα, βάζα και εργαλεία, πλούσια χάλκινα και ελεφαντόδοντο αναθήματα στη θεά και αριστουργήματα του 6ου αιώνα π.Χ., όπως ο επιβλητικός κολοσσιαίος κούρος της Σάμου (580 π.Χ.) με ύψος. 4,75μ, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα της αρχαϊκής ελληνικής γλυπτικής.

Ευπαλίνειο όρυγμα

Γνήσιο επίτευγμα μηχανικής, το Ευπαλίνειο όρυγμα ήταν μέρος του συστήματος ύδρευσης της αρχαίας Σάμου. Ήταν μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων που διέσχιζε το βουνό Κάστρο και έφερνε νερό πηγής στην πόλη. Η σήραγγα κατασκευάστηκε σε μια περίοδο περίπου 10 ετών (περίπου 550 π.Χ.) από τον μηχανικό Ευπαλίνειο. Το εκπληκτικό ήταν ότι το άνοιγμα της σήραγγας ξεκίνησε ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του βουνού και τα δύο πληρώματα των λιθοκτιστών συναντήθηκαν χωρίς σχεδόν καμία απόκλιση από την ευθεία, χάρη στους έξυπνους υπολογισμούς του Ευπαλίνου.